fb-sls-lj


Srednja lesarska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 662
Ravnateljica:   01 2411 624
Zbornica: 01 2411 622
Svet. služba:   01 2411 614
Fax: 01 2411 663

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

Dogodki

Lesarijada 2015

21. državno tekmovanje srednjih lesarskih šol RS pod okriljem Srednje lesarske šole (Šolski center Ljubljana)

Ljubljana, 23. aprila 2015 – V četrtek je v Ljubljani na Srednji lesarski šoli in v Športni dvorani Krim potekala tradicionalna 21. Lesarijada – strokovno, športno in kulturno-zabavno tekmovanje srednjih lesarskih šol na državni ravni. Prireditve se je udeležilo vseh 11 lesarskih šol iz Slovenije, tekmovale pa so v 7 različnih disciplinah.

Za 21. Lesarijado smo na Srednji lesarski šoli pripravili 7 različnih disciplin: ročna obdelava lesa (M. Uršič in G. Virant), intarzija (J. Šmelcer), vrste, lastnosti in uporaba lesa (G. Dolenšek), namizni tenis (M. Založnik), ulična košarka (D. Mlakar), družabne igre (S. Lemut in I. Stropnik) in fotografija (F. Novak). A. Mramor, vodja Lesarijade 2015, pa je bdela nad celotno izpeljavo.

Že nekaj dni pred pričetkom je bilo na hodnikih čutiti malo napetosti Lesarijade, ki je s seboj prinesla ogromno priprav, načrtovanja, a hkrati tudi veselega pričakovanja.

Ob 9. uri pa je bilo potrebno začeti tekmovati, pomagati pri organizaciji ali bučno navijati za naše tekmovalce, zato za druge misli ni bilo več časa. V Športni dvorani Krim je naša ravnateljica mag. Majda Kanop otvorila prireditev in nagovorila učitelje, mentorje in dijake vseh slovenskih lesarskih šol: ŠC Ljubljana (Srednja lesarska šola), ŠC Slovenj Gradec (Srednja šola Slovenj Gradec in Muta), ŠČ Novo mesto (Srednja gradbena in lesarska šola), Gimnazija in srednja šola Kočevje, ŠC Škofja Loka (Srednja šola za lesarstvo), ŠC Nova Gorica (Strojna prometna in lesarska šola), Lesarska šola Maribor, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, ŠC Krško - Sevnica (Srednja šola Sevnica) in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna.

Sledil je tekmovalni del – strokovne discipline so potekale v delavnicah ŠC Ljubljana, športni in kulturno-zabavni del programa pa se je nadaljeval v Športni dvorani Krim, kjer so nas ves čas zabavali dijaki narodno-zabavnega ansambla Srednje lesarske šole: Jan Černevšek, Tone Gerjol, Aljaž Kozmus, Domen Ogrinec, Domen Šergan in Žan Tomšič; pod taktirko Barbare Rupnik.

Sledil je tekmovalni del – strokovne discipline so potekale v delavnicah ŠC Ljubljana, športni in kulturno-zabavni del programa pa se je nadaljeval v Športni dvorani Krim.

Naši dijaki so v zelo težki konkurenci vseh 11 slovenskih lesarskih šola zasedali sama lepa mesta.
Ročna obdelava lesa (posamezno): 1. mesto je osvojil Domen Ogrinec, 5. Jure Mlakar in 13. Luka Goropečnik.
Ročna obdelava lesa (skupno): Luka Goropečnik, Domen Ogrinec, Jure Mlakar, Jože Kožar in Blaž Jaketič so pod vodstvom Mira Uršiča osvojili 2. mesto.

Vrste, lastnosti in uporaba lesa: Lucijan Černe, Rok Strmole, Žan Golob in Vid Koželj so pod vodstvom Gabrijele Dolenšek šoli priborili 2. mesto.

Intarzija: Jan Černevšek in Luka Goljar sta pod mentorstvom Janeza Šmelcerja šoli zagotovila 2. mesto.

Namizni tenis: Maj Ostrovršnik, Jan Selan in Jaka Bregar so naši šoli priigrali 2. mesto. Za mentorstvo in treninga sta skrbela Mirjam Založnik in Karli Markelj.

Ulična košarka: Tim Pavlič, Blaž Lipar, Klemen Zule in Aljaž Ocepek so pod okriljem Danijela Mlakarja igrali odlično in ostale ekipe premagovali kot za stavo, tako da so nam priborili odlično 1. mesto.

Družabne igre: Žan Grum, David Ivartnik, Tadej Švigelj in Špela Osredkar so skupaj dosegli 2. mesto. Mentorja in idejni vodji za vrsto iger sta bila Igor Stropnik in Stane Lemut.

Fotografija: Matic Bodanec, Gašper Jamnik in Lenart Prelesnik so si po točkah delili 1. mesto s SGLŠ Postojna, a so ga duhu športnega duha prepustili njim, tako da jim uradno pripada odlično 2. mesto. V predpripravah jim je pomagal najti navdih Franci Novak.

V skupni uvrstitvi je 1. mesto pripadlo domači Srednji lesarski šoli, saj so se naši dijaki odločili, da največji izmed pokalov ostane doma. Nismo ga namreč zastonj trikrat lakirali.

A ne glede na srečo, znanje in razvrstitev tekmovalcev smo na koncu zmagovalci vsi, saj je dan minil v znamenju športa, zabave in lesarstva. Lepo je bilo videti toliko odličnih in natančnih mladih mojstrov, ki si želijo napredovati v stroki in les tudi zares čutijo.

Zahvalili bi se radi še podjetju Starman d.o.o., ki je kot generalni pokrovitelj delovni zanos mladih tudi primerno nagradil.

Zapisal: Jože Šemrov, prof.
Fotografija: Miran Jamnik, univ. dipl, ing. in Jure Šmelcer, dijak

 

 

les 2

Znanje in zavedanje o lesu ima pridih čarobnosti in nekaj skrivnostnosti, delati z lesom je kreativno in lepo.

(neznan avtor)

les 3

Če ne bi bilo lesa, bi ga bilo treba izumiti.

(Teischinger)

les 1

Les brez gozdov je prav tako nepredstavljiv kot dan brez lesa.

(Patrick Moore)