fb-sls-lj


Srednja lesarska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 662
Ravnateljica:   01 2411 624
Zbornica: 01 2411 622
Svet. služba:   01 2411 614
Fax: 01 2411 663

lesarska@sclj.si

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

Razstava »Lučka« na Srednji lesarski šoli Ljubljana

V začetku februarja 2018 smo na Srednji lesarski šoli Ljubljana odprli razstavo lučk. Razstavljenih je več kot 120 izdelkov naših dijakov.
Lučke so dijaki izdelali v okviru šolskega natečaja, ki počasi prerašča v tradicijo. Začeli smo s coklami in nadaljevali s poslovnim darilom, pručko/stolčkom in igračo.

Izziv natečaja je spodbuditi ustvarjalno strast pri dijakih in jih prepustiti izzivom samostojnega dela; od iskanja ideje, materialov, do načrtovanja in izdelave in seveda, reševanju neizbežnih težav.
Ne iščemo zmagovalcev, zmagovalci so vsi, ki se dela lotijo in končajo izdelek. Vseeno pa strokovna komisija sestavljena iz dijakov, profesorjev in potencialnih kupcev vsakemu izdelku podeli zlato, srebrno ali bronasto plaketo.
Poleg izdelave lučk je za izvedbo projekta potrebnega še veliko skritega dela; sproti vodimo evidenco zbranih izdelkov, skupina dijakov izvede fotografiranje vseh izdelkov, dijaki sestavijo predstavitveni film, narišejo plakate za razstavo, oblikujejo osnutke za plakete, pomagajo pri postavitvi razstave, napišejo kratke, zanimive zgodbice o nastajanju njihovega izdelka. Na pomoč nam priskočijo tudi profesorji slovenščine, ki lektorirajo pisne izdelke, da lahko oblikujemo brošuro, ki jo za nagrado in v spomin dobi vsak sodelujoči.
Brez kvantitete težko dosežeš kvaliteto; množično sodelovanje spodbujamo s preprostim sistemom korenčka in palice (cvek ali petka; »Ta naša mladina…«). Brez podpore staršev seveda ne bi šlo, saj vsi vemo kako zaščitniški znajo biti danes starši in česa vsega »ne smejo« učitelji v osnovni šoli, celo marsikateri gimnaziji…
Letošnji izziv je bil težak (»Profesorca, saj nismo na elektro!«), ampak rezultat je vredno videti; lučke so zasijale v svoji izvirnosti, pokazale so čar lesa v topli svetlobi. Vseh lučk seveda nismo zmogli/upali priključiti, vendar po vsakem obisku razstave, gorijo druge lučke; dijaki na hitro kakšno odklopijo in priklopijo svojo….

Toplo vabljeni k ogledu.
                                               mentorica Gabi Dolenšek

 Unikatna svetila

Razstava

les 2

Znanje in zavedanje o lesu ima pridih čarobnosti in nekaj skrivnostnosti, delati z lesom je kreativno in lepo.

(neznan avtor)

les 3

Če ne bi bilo lesa, bi ga bilo treba izumiti.

(Teischinger)

les 1

Les brez gozdov je prav tako nepredstavljiv kot dan brez lesa.

(Patrick Moore)