fb-sls-lj


Srednja lesarska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 662
Ravnateljica:   01 2411 624
Zbornica: 01 2411 622
Svet. služba:   01 2411 614
Fax: 01 2411 663

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

Srečanje z Roddyjem Doylom

Na Srednji lesarski šoli smo veseli vabil k sodelovanju na dogodkih, ki širijo obzorja naših dijakov, zato smo z veseljem sprejeli vabilo irskega ambasadorja Mylesa Geirana in se udeležili srečanja mladih s pisateljem Roddyjem Doylom. Naši dijaki so se na srečanje pripravili tako, da so prebrali Doylov roman Paddy Clarke ha ha ha, za katero je leta 1993 prejel ugledno Bookerjevo nagrado.

V meglenem novemberskem dopoldnevu se je sedem dijakov programa lesarski tehnik v spremstvu profesorja Francija Novaka in profesorice Špele Grum odpravilo v Lutkovno gledališče Ljubljana, kjer nas je prijazno sprejela gospa Tina Mahkota, prevajalka Doylovih romanov. Poleg nas so bili na srečanju tudi učenci zadnje triade OŠ Poljane. V prvem delu srečanja je avtor spregovoril o letih, ko je poučeval angleščino na srednji šoli v Dublinu. Od nekdaj je bil strasten bralec, kot učitelj pa je začel vsak dan disciplinirano pisati in zgodilo se je, da je čez nekaj let objavil svoj prvi roman. Prebral nam je dva odlomka, prvega iz romana Super! (Bravo!) in drugega iz knjige Paddy Clark ha ha ha. Njegovo branje je bilo doživeto in iskrivo; takšno, da bi ga lahko poslušal še ure in ure.

V zadnjem delu je pisatelj preko zanimivih vprašanj učencev in dijakov predstavil poklic pisatelja, nam opisal svoja otroška leta in izpostavil knjige, ki so ga najbolj navdušile. Gospod Doyle je na nevsiljiv način sporočal mladim, kako pomembno je branje oziroma skrbno in dosledno urjenje tiste spretnosti, ki jih veseli in s katero bi želeli v življenju uspeti.

V navadi je, da v zaključku avtor podpiše knjige tistim, ki to želijo in vsakemu, ki ima rad knjige, je avtorjev podpis dragocen spomin. S takšnimi dragocenimi spomini se je majhna skupina lesarjev napotila nazaj proti šoli. Sončni žarki so premagali ljubljansko meglo, mi pa smo tudi malo sijali od ponosa, da smo imeli priložnost prisluhniti in se pogovarjati z uveljavljenim irskim pisateljem.

zapisala: Špela Grum
fotografiral: Franci Novak

les 2

Znanje in zavedanje o lesu ima pridih čarobnosti in nekaj skrivnostnosti, delati z lesom je kreativno in lepo.

(neznan avtor)

les 3

Če ne bi bilo lesa, bi ga bilo treba izumiti.

(Teischinger)

les 1

Les brez gozdov je prav tako nepredstavljiv kot dan brez lesa.

(Patrick Moore)